Як вирощують перли?
- Як вирощують дикі перли?
- Як вирощують культивовані перли?
- Як вирощують штучні перли?
- Вирощування перлів у різних країнах
Перли — біогенне тверде утворення, яке називають найдавнішим матеріалом для виготовлення дорогоцінних виробів. Згідно з записами античних істориків, сережки з перлами носила Клеопатра, яка також прикрашала своє волосся стрічкою, інкрустованою цим же матеріалом. У наш час перлини не втратили своєї популярності, а в останні сезони взагалі стали лідером трендів. Водночас мінералоїд не так просто видобути, тому людство почало його вирощувати, як саме розглянемо в цій статті.
Як вирощують дикі перли?

Почнемо з того, що це не зовсім коректний вислів. Натуральні дикі перли — диво природи, яке трапляється вкрай рідко. У молюск (цінується для виробництва тільки двостулкові та черевоногі) потрапляє піщинка. Молюск сприймає її як стороннє тіло й починає захищатися, виробляючи перламутр. Стороннє тіло, яке згодом обростає перламутром, ми знаємо вже як перли.
Довгий час промисел видобутку диких перлів був актуальним. Спеціальні люди, часто дівчата, яких називали пірнальниками, добували двостулкові і черевоногі молюски. Потім інша команда робітників розкривала раковину й діставала намистину. Однак, навіть за активного видобутку не так багато вдавалося знайти перлів.
До кінця 19 століття промисел досяг такого масштабу, що почали бити на сполох. За підрахунками виявилось, що одна перлина трапляється на 10 тисяч відкритих раковин. Через активний промисел, колонії молюсків просто знищувалися. У 1952 році вийшла заборона на видобуток диких перлів. Наразі ця заборона діє у всіх країнах світу. І якщо в деяких промислах недобросовісні браконьєри все ще намагаються здобути цінні матеріали, то в перловій справі це виявилося нерентабельним.
Але попит на намисто, кулон із перлами тощо залишався актуальним, тому почали думати, як вирощувати їх самостійно. Тут є два моменти. По-перше, деякі історики стверджують, що технологія була винайдена ще в Стародавньому Китаї. По-друге, в поодиноких регіонах уже займалися вирощуванням із початку 20 століття.
Як вирощують культивовані перли?
Для багатьох залишається питанням, чи є культивовані перли штучними? Ні, це натуральний мінерал, який виростили в спеціальних умовах. За деякими джерелами, стародавні китайські ремісники першими навчилися вживляти імплантат у молюск і потім чекали. Зрозуміло без достатніх знань і технологій, культивування в Стародавньому Китаї являло собою шлях спроб і помилок.

Але це дало величезний поштовх для вирощування перлів на початку XX століття. Культивування майже завжди пов’язують з ім’ям Мікімото Кокічі. У 1888 році він отримав позику на відкриття устричної ферми та активно зайнявся вирощуванням перлів. У 1893 році Мікімото побачив перший результат своєї праці. Вдалося цього досягти за допомогою посіву в устрицю перламутру. Після експерименту культивування устриць Кокічі поставив на потік, а сам зайнявся дослідженням. Результатом чого стала зміна технології. Замість перламутру почали впроваджувати спеціальне ядро-кульку. Зараз це одна з найпопулярніших технологій вирощування перлів. Водночас є різниця між прісноводними та морськими перлами.
Як вирощують річкові перли?
Прісноводні устриці значною мірою відрізняються від морських мешканців. Через це відрізняється й метод вирощування прісноводного мінералоїду. Перші успіхи на цій ниві показали китайці. Провінція Чжецзян є лідером цієї галузі, оскільки на невелику територію припадає дуже багато приватних устричних ферм. У чому ж різниця між культивуванням?
Margaritifera margaritifera — найкращі річкові устриці для культивування. Переважно мешкають у Європі, але дуже швидко адаптуються до будь-яких змін. У тому числі кліматичних. Також цей різновид устриць — довгожителі. Деякі особи живуть 250 років, що також добре для культивування.

Прісноводні перли вирощуються без’ядерним методом, тому річковий мінералоїд не має ядра. Імплант впроваджують безпосередньо в мантію молюска. Найчастіше це невеликі шматочки тканини, що робить процес вирощування ще бюджетнішим. Крім цього, річкові молюски дають більше мінералів. В одній устриці може бути 12–16 намистин.
На діаметр намистин впливає безпосередня тривалість перебування імплантату у мантії молюска:
- 18 місяців — 3 мм;
- 36 місяців — 7 мм;
- 7 років — 10 мм.
Понад 10 мм перлини бувають дуже рідко. Найчастіше прісноводний перламутр дістають, коли діаметр досяг 3 або 7 мм. Річкові перли популярні через різноманітність відтінків. Так, у Чжецзян добувають білий, чорний, золотий, бузковий, фіолетовий та інші відтінки.
Як вирощують морські перли?
Збір ікри від устриць конкретних видів — перший етап вирощування морських перлів. Молодих молюсків поміщають у спеціальні клітки. Насамперед це необхідно, щоби захистити устриць від природних ворогів. Наприклад, морської зірки. Регулярно оселю очищають та перевіряють молюсків. У міру зростання устриць переміщають в інші клітки. Найчастіше устриці достатньо 12 місяців для зрілості. Тільки в зрілу устрицю впроваджують кульку. Не кожне ядро підійде, тому їх відбирають за розміром, який можна припустити для конкретної устриці.

Морські устриці потребують більшого піклування, проте попри це, не всі виживають. Частина молюсків гине першого місяця, частина відкидає ядро. Менше третини з них можуть виростити морські перли. За кілька місяців молюск виробить 2–3 мм перламутру. Для мінералу середнього розміру знадобиться 2–3 роки, а для великої намистини — від 3–4 років. Розвиток технологій допомагає промислу. Якщо в минулому культивування було ризикованим, тому що робітник міг зарано відкрити раковину, то зараз для цієї мети використовують рентген. Спеціальний апарат допомагає визначити чи вдало проходить розвиток і на якому він зараз етапі.
Культивовані морські перли дорожчі також через результат вирощування. У світі немає двох однакових перлин. Щоби визначити їх для подальшого використання, працівники використовують категоризацію. Усі перли ділять за розміром, кольором та блиском. Також дуже важливо зробити отвір саме в середині маленької намистини. Якщо майстер відхилиться хоча б на мікрометр, то каблучки, намиста чи інші прикраси вже не будуть ідеальними. Ціна на них природно теж буде нижчою.
Як вирощують штучні перли?

Ми розібралися в різниці між диким та культивованим мінералом, але що таке штучні перли? Японці навчилися не лише культивувати перли, а і створювати його із підручних матеріалів. Спочатку пробували зробити імітацію з кришталю, оскільки візуально й тактильно намистина справді була схожа на біогенне утворення. Але прикраси виявилися важкими та дискомфортними для носіння.
Спроби знайти ідеальне рішення привели майстрів до підручних матеріалів.
Наприкінці 20 століття проводилося багато експериментів: різні матеріали скочували в кульку і просочували фарбою. Методом спроб і помилок виявилося, що найкращим матеріалом є бавовна. Технологія створення штучних перлів із бавовни виглядає так:
- волокно поступово просочують перловою есенцією;
- доки волокно вологе, створюють необхідну форму;
- волокно ущільнюється та стає твердим.
Така технологія дає змогу створити штучні перли у формі овалу, куба, краплі, серця й таке інше. Також можна надати намистині абсолютно будь-який колір. З ними набагато простіше працювати, а головне — вага набагато менша. Однак, сережки з натуральним камінням однаково краще, ніж штучні перли.
Вирощування перлів у різних країнах
Срібні сережки з перлами можуть мати китайське, японське, еміратське та інше коріння, адже зараз промисел культивації мінералів набув набагато більшого масштабу. У чому відмінність і що краще?

Як вирощують перли в Японії?
Найвідоміші перли у світі — Акойя. Їх вирощують у двостулковій устриці, молюски якої досягають 8 сантиметрів, а перлини в них — 6 мм. Саме з Акойя розпочинав свою роботу Мікімото, тому вона стала відома на весь світ. Також їхня перевага у швидкості. Достатньо трьох років, щоби перлина була готова до подальшого використання. Більша частин намистин виходять сферичної форми — майже ідеальною, що високо цінується на ринку.

Як вирощують перли в Китаї?
Китайці не згодні з тим, що Мікімото вигадав технологію культивування. На китайських фермах кожен знає, що цей спосіб вигадали китайці ще на початку 13 століття. Тоді це були невеликі штучні водойми. З розвитком промислу в китайців сформувалися критерії культивування ідеального мінералоїду: склад і температура води, тип устриці, час зростання, тип ядра (піщинка або частка раковини іншої устриці).

Як вирощують перли в Таїланді?

1967 року в країну привезли японську технологію культивування, яку адаптували під місцеві умови та навіть доопрацювали. Наприклад, тайці впроваджують ядро лише в зрілу устрицю. Використовуються лише молюски, які вже досягли трирічного віку.
У такий спосіб їм вдається скоротити кількість загиблих молюсків, а значить і витрати. З іншого боку, тривалість вирощування перлів набагато довша: від двох до восьми років. Чекати доводиться довго, але якість перламутру виходить чудовою.
Як вирощують перли в Еміратах? (ОАЕ)
Рас-ель-Хайма — найпівнічніший регіон держави, столиця перлинного промислу ОАЕ. Спочатку місцеві жителі видобували дикі перли, але у 30-х роках познайомилися з японською системою вирощування. Процес вирощування практично ідентичний, але є деякі відмінності. Наприклад, араби звернули увагу на міцність устричних м’язів. Через швидке відкриття їх можна випадково вбити.

Щоби цього не допускати, місцеві жителі почали використати цікавий прийом. Перед тим, як впроваджувати імплант, устриці поміщають у темне місце. У такий спосіб вони самостійно відкриваються, а майстру залишається лише підсадити кульку.